Zoeken

TeamNL tweede in MX of Nations

26 september 2016
Team Nederland heeft het afgelopen weekend een prachtige prestatie neergezet bij de MX of Nations in het Italiaanse Maggiora. Tijdens dit officieuze WK voor landenteams behaalde Team NL de tweede plaats., een evenaring van de beste positie ooit in 2004 tijdens de MXoN in Lierop.

Team NL_Bogers_Herlings_Coldenhof

Team NL bestond dit jaar uit Glenn Coldenhoff, Brian Bogers en Jeffrey Herlings, maar de ogen waren tijdens het weekend vooral gericht op de prestaties van kersverse MX2-wereldkampioen. Voor dit evenement had Herlings zijn vertrouwde 250cc MX2 motorfiets ingeruild voor een 450cc zware KTM. Herlings reed daarmee in de Open Klasse naar een tweede plaats in de tweede manche en een overwinning in de derde manche.

Tijdens de derde manche versloeg hij achtvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli in een direct gevecht. Met deze geweldige prestaties werd Herlings eindwinnaar in het individuele klassement. Herlings maakt in 2017 de overstap van MX2 naar MXGP en laat hiermee zien dat de concurrentie in de koningsklasse van de motocross de borst nat mag maken.

De 25-jarige Glenn Coldenhoff uit Oss kwam uit in de MXGP-klasse en streed tegen de allersterkste coureurs ter wereld. Coldenhoff reed twee ijzersterke races op het spectaculaire Italiaanse circuit. De eerste manche pakte hij een zesde plaats en tijdens de derde manche werd Coldenhoff zevende. Hiermee pakte Coldenhoff de vierde positie in het individuele MXGP klassement, vlak achter twee voormalig wereldkampioenen.

Tijdens zijn tweede MX of Nations kwam Brian Bogers uit in zijn vertrouwde MX2 klasse. Hij begon ijzersterk aan de eerste manche van de dag. Helaas kwam Bogers ten val en moest hij genoegen nemen met een 20e plaats. Dat gaf de 20-jarige Eindhovenaar de drive om in de tweede race keihard te knokken. In de gecombineerde MX2 / MXGP race werd Bogers ontzettend knap 14e en werd daarmee alsnog keurig zevende in het individuele eindklassement voor de MX2.

Na drie zinderende races was het Frankrijk dat er nipt met de winst vandoor ging. Zij wonnen uiteindelijk met een voorsprong van slechts één punt. Team USA werd derde. Hoewel het Nederlandse team op 1 punt na de overwinning misliep is dit de beste prestatie van een Nederlands team sinds 2004. Tijdens de podiumceremonie bleek hoe trots en blij de mannen waren. Drie ontzettend gelukkige mannen werden begeleid door de trotse Nederlandse MX-bondscoach Marcel Hartman. Waar Nederland vooraf werd neergezet als outsider voor het podium deed het team volop mee voor de overwinning.

Volgend jaar wordt de MXoN georganiseerd in het Amerikaanse Glen Helen.