Zoeken

Tito Rabat succesvol geopereerd in Barcelona

2 februari 2017
Tito Rabat is in het Hospital Universitario Dexeus in Barcelona succesvol onder het mes geweest. De Team Estrella Galicia 0.0 Marc VDS coureur was aan het eind van de tweede testdag in Sepang in bocht 11 keihard onderuit gegaan, waardoor de training zelfs korte tijd werd stilgelegd.

Na initieel onderzoek in het medisch centrum was Rabat direct al naar het ziekenhuis vervoerd, waarna de voormalig Moto2 wereldkampioen naar Barcelona vloog om zich in het ziekenhuis van Barcelona te laten opereren. 

De operatie, die werd uitgevoerd door Xavier Mir - hoofd van de Upper Extremities Surgery and Microsurgery Unit van het universiteitsziekenhuis en hoofd traumatologie voor de MotoGP - en Ignacio Ginebreda - hoofd van de Lower Extremeties Unit - was een groot succes. 

Gedurende de twee uur durende operatie werd Rabat grondig aangepakt. Ernstige snijwonden en huidverlies op zijn linkerknie werd chirurgisch gereinigd en gedicht. Een scan wees uit dat de pezen waren beschadigd, maar niet gebroken. Bij de rechterpols werden schroeven geplaatst om een breuk te stabiliseren, evenals plaatjes en schroeven bij het vijfde metacarpale bot. Tot slot werd een breuk in de rechtervoet behandeld.

Michael Bartholemy, team manager:
Het goede nieuws is dat de operatie die Tito is ondergaan succesvol is geweest. Het slechte nieuws is overduidelijk de intensiteit van de verwondingen die hij bij de crash in Sepang heeft opgelopen. De verwonding aan de knie is een ernstige zaak omdat het een open wond en daarmee het risico op een infectie groot was. Daarnaast zal hij tot na het weekend in het ziekenhuis moeten blijven. 
Op maandag zal hij door de doktoren opnieuw worden onderzocht en zullen wij een beter beeld hebben van hoelang zijn herstel zal gaan duren. We kennen Tito en weten dat hij waarschijnlijk nu al vanuit z’n ziekenhuisbed vluchten naar Phillip Island aan het checken is, maar hij moet ook realistisch zijn. Het heeft geen zin voor hem om terug te keren tot hij fit genoeg is voor de fysieke eisen die een MotoGP machine aan een rijder stelt.