Glenn Irwin wint door dodelijk incident overschaduwde Macau Grand Prix

19 november 2017
Glenn Irwin heeft de 51e Macau Grand Prix, die als gevolg van een vreselijk incident in Fishermen's Bend vroegtijdig werd afgevlagd, op naam geschreven. De Tak Chun Racing by PBM/Penz13 coureur had na vijf ronden een voorsprong van 1,3 seconden op tweevoudig Macau winnaar Peter Hickman. Michael Rutter maakte het zwartomrande podium compleet.

De 51e editie van de Macau Motorcycle Grand Prix afgelopen weekend werd overschaduwd door het dodelijke incident van de 31-jarige Brit Daniel Hegarty, die halverwege de race in Fishermen's Bend crashte, waarna de wedstrijd direct door de wedstrijdleiding werd stilgelegd.

Terwijl Hegarty direct naar het ziekenhuis werd vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen bezweek, werd Glenn Irwin tot winnaar van de race verklaard, maar van een feestelijke stemming was op het podium geen sprake meer. "Het is een tragisch einde van wat tot nu toe voor iedereen een perfecte week was geweest zonder incidenten," zegt Glenn Irwin na afloop van de race.

"Ik had hier geeneens mogen staan. Ik constateerde in de opwarmronde een serieus technisch probleem waardoor de achterkant me in bocht 1 en 2 met een highsider van de motor wilde werpen. Om een of andere reden reageerde de motor totaal niet vanaf gasdicht, ik dacht de eerste ronde al op te moeten geven, maar paste m'n rijstijl aan en benaderde die twee bochten op een andere manier. Maar dat is nu allemaal niet relevant."

Glenn Irwin was vroeg in de race verwikkeld in een fel gevecht met 2015 en 2016 winnaar Peter Hickman. Gestart vanaf de pole position stormden Irwin en Hickman zij aan zij op de eerste bocht af en hoewel Irwin als eerste de bocht inging won Hickman de dragrace naar Lisboa. Tegen het eind van de eerste ronde parkeerde Irwin zijn Panigale R aan de binnenkant van Hickman's BMW, en gaf daarna de leiding niet meer uit handen.

Na zes ronden had Irwin nog steeds de leiding in de race en lag ruim een seconde voor op Peter Hickman, terwijl Michael Rutter op ruime afstand Martin Jessopp voorbij was gegaan. Als gevolg van het incident met Daniel Hegarty werd de race echter onmiddellijk afgevlagd en werd Irwin tot winnaar verklaard.

De 31-jarige Brit Daniel Hegarty bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen