Zoeken

Republic Moto: een preview

Compleet nieuw concept

6 januari 2017

De nieuwe motorrijder staat op. Voorbij is het tijdperk van de racepakken, de franjes of de allweatherkleding, de nieuwe motorrijder toont zich het liefst in casual kleding die onzichtbaar toch goed genoeg is voor een motorrit. Het moet makkelijk zitten en er ook naast de motor gewoon oké uit zien. Want de nieuwe motorrijder heeft een nieuwe relatie tot zijn voertuig. Het is niet noodzakelijk meer het poetspareltje, maar veel meer een extensie van de persoonlijkheid van de berijder. En dat kan alles zijn, want regels zijn er nou ook weer niet echt. En daarmee sluiten we dus voorgoed uit dat we het over hipsters hebben. Het is veel breder, het gaat over iedereen. Elke laag van de bevolking, of je nou baristakoffie drinkt of gewoon iets naar binnen gooit omdat er koffie op staat. En die verschuiving zet zich door. Niet alleen de motorrijders, maar ook de aanbieders gaan hier in mee. En dan ontstaat soms een compleet nieuw concept.

Er is een nieuwe beweging in het Rotterdamse en het slaat aan. Na inmiddels twee jaargangen Distinguished Gentleman’s Ride leek het sommige deelnemers en liefhebbers een idee meerdere keren per jaar iets te organiseren. Vanzelfsprekend voornamelijk in de zomermaanden, maar dat laat ze niet tegenhouden. Omdat er meer liefhebbers zijn, omdat motoren zijn gemaakt om mee te rijden, omdat er meer gelegenheden zijn dan die éne keer per jaar. Omdat het leuk is.  Zo ontstond de Rotterdamse Rollout, voor iedereen met een motorhart, oud, jong, ervaren, beginnend, maakt niet uit. Net als de motor waar je op arriveert totaal onbelangrijk is (al worden complimenten rijkelijk rondgestrooid als iets bevalt). Het is geen maandelijkse Gentleman’s Ride, maar je ziet wel regelmatig dezelfde mensen terug en daarmee ontstaat vanzelf een zeer saamhorig idee.

Een idee dat ook in de wintermaanden doorgaat. Niet alleen vanwege het uitblijven van echte winters, maar ook omdat men het leuk vindt en er genoeg om over te praten valt. Als dat dan ook nog eens samenvalt met de oprichting van een nieuwe shop in het centrum is al snel een idee gesmeed. Speciaal voor deze groep worden twee weken voor de officiële opening de deuren alvast éénmalig geopend en kunnen degenen die zich hiervoor opgegeven hebben een voorproefje krijgen van wat nou precies Republic Moto zal moeten gaan worden.

Deze combinatie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Want hebben we zojuist de motorrijders omschreven, als we zeggen dat de nieuwe winkel een combinatie wordt van motorkleding en accessoires aan één kant en goed eten en afwijkende biersoorten anderzijds, zit je al snel aan een label vast. Dat heeft veel overeenkomsten en voor deze keer komen die prima samen. Maar er moet wel bij gezegd worden dat Republic veel meer is dan alleen dat. Op slechts de kreten ‘motoren en eten’ krijg je je A-locatie niet vol en dat is juist wel wat de gedachte is. Daarom wordt het groter aangepakt. Allereerst zijn alle motorrijders welkom: sportrijders,


customrijders, adventurerijders, het maakt niet uit. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Bovendien is er ook voor iedereen wat wils, de winkel belooft voornamelijk high end artikelen (veelal kleding) te verkopen, waarbij de absolute top en net een stapje daaronder in de winkel te vinden is. Online gaat de collectie nog net iets verder de breedte in, maar niet veel. Daarnaast is er het restaurantgedeelte dat volledig gescheiden kan worden van de winkel. Hier wordt kwalitatief goed eten geserveerd met een wisselende kaart, afhankelijk van het gekozen thema. Is het Italiaanse week, dan zijn niet alleen de op display staande motoren Italiaans, maar ook de kaart. Hetzelfde geldt voor Japans en ga zo maar door. Een goed uitgeruste bar maakt het af. Dan is er ook nog een leestafel met daarboven een metersgroot beeldscherm waar Grand Prix, superbikes of nog andere races op vertoond kunnen worden, evenals documentaires of films, mocht dat zo uitkomen. De leestafel is bovendien in een handomdraai te wisselen met een podium voor optredens van kleine bands, lezingen, presentaties, interviews of nog meer. Voldoende elektriciteitsaansluitingen maken het bovendien een goed alternatief voor een dagje flexwerken. Prima voor niet-motorrijders dus. Met tientallen meters trottoir kan dat in de zomermaanden nog uitgebreid worden met een terras, waardoor je al helemaal niet meemaakt wat voor liefhebbers de medewerkers in feite wel zijn. Als je dat zou willen. Het eten kan met gemak concurreren met wat er in de omgeving aangeboden wordt en dan is al het andere eenvoudig extra.

Omdat de opening nog maar twee weken op zich laat wachten en de Rolloutmensen er zin in hadden, was het idee voor de preview snel klaar. Door de flexibiliteit van Republic en omdat dit een ideale proefdraaisetting is, wordt vandaag voor het eerst alles op volle sterkte uitgeprobeerd. En alhoewel de verlichting nog niet overal werkt, staat in de keuken iemand keihard te werken om te laten zien wat hij kan met een volle zaak. In no time wordt een kleine zestig man voorzien van een prima lunch, inclusief amuse en dessert. Prima in orde en dat belooft nog wat voor 2017. Natuurlijk neemt initiator Egbert Egbers nog even het woord om uit te leggen wat precies het idee achter Republic Moto is, maar naar alle waarschijnlijkheid zal ook dát een mooie repetitie zijn voor nog een lange reeks toespraken, van wie dan ook. Hoe dan ook zullen we nog graag heel veel van ze horen in de nabije toekomst.

Republic Moto
Goudsesingel 340A Rotterdam