Zoeken

Triumph Street Triple S voor A2 rijbewijs leverbaar

20 september 2017
Triumph heeft van de populaire Street Triple een lichtere versie voor het A2 rijbewijs gemaakt. De Street Triple S A2 zal al eind oktober leverbaar zijn voor het prijskaartje van net iets meer dan 10 duizend euro.

Het heeft even geduurd, maar het begint nu eindelijk in een stroomversnelling te komen: modellen speciaal ontwikkeld voor het A2 rijbewijs of bestaande motoren die voor het A2 rijbewijs geschikt zijn gemaakt. Zo ook Triumph, dat van de Street Twin al een A2 versie had en in het verleden volgens de oude regeling al een ‘downsize-kit’ voor de Street Triple had ontwikkeld.

Nu hadden de Britten dat ook met de nieuwe Street Triple 765 kunnen doen, maar onder het motto ‘waarom makkelijk als het ook moeilijk kan’ is bij deze Street Triple S A2 gekozen voor een totaal andere strategie. Geen 70 kW versie die voor A2 rijders tot 35 kW kan worden teruggetuned, maar een compleet ander motorblok dat speciaal voor A2 is ontwikkeld. 

Met dank aan de wetgeving in Australië, want daarvoor was deze versie van de Street Triple in eerste instantie bedoeld. Het grote verschil tussen de gewone Street Triple 765 en deze Street Triple S A2 is zoals gezegd het motorblok dat nu ‘slechts’ 660 cc heeft, door ten opzichte van de 765 zowel de boring als de slag te verkleinen naar nu 76 x 48,5 mm (765: 78 x 53,4 mm). 

Triumph heeft het zich op deze manier niet gemakkelijk gemaakt, maar volgens de Britten heeft het kleinere blok als voordeel dat ondanks ‘slechts’ 35 kW, ofwel 48 pk, het karakter van de Street Triple behouden is gebleven. En vergeet niet, het vermogen mag weliswaar niet indrukwekkend zijn, maar dat kan niet van koppel worden gezegd dat met 60 Nm helemaal niet onaardig is en bovendien al bij 5.100 toeren per minuut wordt vrijgegeven.

Buiten het andere motorblok is de Street Triple S A2 net zo compleet uitgerust als de gewone Street Triple S. Denk daarbij aan ride-by-wire gasklep aansturing, twee verschillende rijmodi Road en Rain en tractiecontrole die in het menu uit te schakelen is.  De S A2 beschikt verder over hetzelfde dashboard dat uit een analoge toerenteller en een uitgebreid LCD display bestaat. 

De Triumph Street Triple S A2 is per eind oktober 2017 leverbaar via de officiële Triumph dealers. In Nederland kost de A2 € 10.200,- is en in België € 9.080,-.