Zoeken

Toekomstmuziek: Raketbesturing van Bosch

18 mei 2018
In een recent persbericht heeft Bosch een tipje van de sluier opgelicht over wat ze aan het ontwikkelen zijn. Meest bizarre daarbij is wel een nieuw systeem dat met hogedrukjets een wegglijdend voorwiel moet voorkomen.

 

Voorlopig is het nog slechts een 'research project' en we moeten nog zien hoe zoiets in de praktijk in productie moet gaan of zou moeten werken, maar het idee is om een motor, op het moment dat een sensor een zijwaarts glijdend voorwiel detecteert, een zetje in de juiste richting te geven. Dit zetje zou dan moeten gebeuren met hoge druk gas, dat via een gerichte 'jet' uitgang wordt losgelaten. Bosch vergelijkt het met een opblazende airbag. 

Veel meer informatie krijgen we nog niet, hoeveel gas je hiervoor nodig hebt, of het een hels kabaal maakt, of het herbruikbaar is, of het veilig is voor de omgeving (je zou er maar naast rijden. Aan de andere kant: getorpedeerd worden door een crashende collega is ook geen pretje), we weten het nog niet. Maar het is wel heel interessant om te volgen.

Dit is meteen ook voor het eerst dat een systeem speciaal -en als eerste- wordt ontwikkeld voor motoren. Andere zaken waar Bosch ook mee bezig is zijn bijvoorbeeld radarmeting, maar ook Adaptive Cruise Control, een botsing-waarschuwingssysteem en dode-hoek waarschuwing, allemaal zaken die in auto's al ruimschoots gemeengoed zijn. 

Bosch heeft ons over de jaren al veel innovaties gegeven zoals ABS (sinds 1984), Motorcycle Stability Control, het geïntegreerd samenwerken van een hellingshoeksensor, ABS, tractiecontrole en ride by wire, Motorcycle-to-Car communicatie, Emergency Call/breakdown call/information call zoals op nieuwe BMW's wordt ingevoerd. En nu dus NASA technologie.... de toekomst ziet er heel bijzonder uit.