Zoeken

BMW HP4 RACE: exclusieve superbike racer

19 april 2017
Het afgelopen jaar was het al dé knaller op de stand van BMW op de EICMA in Milaan, maar nu heeft BMW officieel de nieuwe HP4 RACE gepresenteerd. De HP4 RACE, die in een exclusieve oplage van 750 zal worden geproduceerd, wordt opgegeven voor een topvermogen van 215 pk, bij een rijklaargewicht van 171 kilo.

Nog lichter dan de machines waarmee in het WK Superbike wordt geracet, in combinatie met een topvermogen van 215 pk, dát is in een notendop de HP4 RACE. Volgens BMW is de HP4 Race de eerste productiefiets met een carbonfiber frame, maar dat is wel gerekend buiten de eveneens 215 pk sterke 1299 Superleggera die door Ducati het afgelopen jaar eveneens op de EIMCA in Milaan werd gepresenteerd. En om ’t verder in perspectief te zetten: de Duc heeft een opgegeven rijklaargewicht van 167 kilo… straatlegaal.

Het koolstofvezel frame van de HP4 RACE heeft een gewicht van slechts 7,8 kilogram. De industriële productie omvat nu een kleine serie, met de bedoeling om deze op de toekomst gerichte technologie op termijn voor iedereen betaalbaar te maken. De wielen zijn eveneens gemaakt van dit hightech materiaal wat een gewichtsreductie oplevert van circa 30 procent ten opzichte van wielen van gesmeed aluminium, maar met behoud van dezelfde sterkte. 

De nieuwe BMW HP4 RACE biedt ook racetechnologie op het gebied van vering, demping en remmen. Zowel de FGR 300 upside-down voorvork als de TTX 36 GP veerdemper achter zijn van het Zweedse Öhlins. Identieke componenten worden ook gebruikt in het Superbike Wereldkampioenschap en in de MotoGP. De lichtmetalen swingarm, gemaakt van gefreesde en plaatmetalen delen, komt eveneens voor in het Superbike Wereldkampioenschap.

Ook door de beide Brembo GP4 PR monoblockremklauwen heeft het remsysteem van de BMW HP4 RACE dezelfde componenten als de Superbike racers. De titanium gecoate remzuigers en vernikkelde remklauwen uit één stuk zijn momenteel de best beschikbare materialen. Samen met de 6,75 millimeter dikke T-type stalen remschijven met een diameter van 320 millimeter biedt het remsysteem verbluffende prestaties. 

Het kloppend hart van de nieuwe BMW HP4 RACE, het motorblok zelf, heeft dezelfde specificaties als de 6.2 en 7.2 krachtbronnen in de Endurance en Superbike Wereldkampioenschappen. Het maximumvermogen bedraagt 158 kW (215 pk) bij 13.900 tpm. Het maximum koppel van 120 Nm wordt bereikt bij 10.000 tpm. Het maximale toerental is gestegen ten opzichte van de krachtbron in de BMW S 1000 RR van 14.200 tpm tot aan


14.500 tpm. Met het oog op de best mogelijke prestaties is een close-ratio zesversnellingsbak toegepast met geoptimaliseerde overbrengingsverhouding en diverse secundaire overbrengings-verhoudingen (keuze uit diverse kettingen en tandwielen). 

De nieuwe BMW HP4 RACE heeft een uitgebreid pakket aan elektronische controle- en assistentiesystemen, die zijn geoptimaliseerd voor racegebruik. Een grote hoeveelheid informatie is beschikbaar via de 2D cockpit met uitleesbare data (2D logger). Er is een reeks set-up opties voor verschillende circuits en diverse asfaltcondities beschikbaar voor de Dynamic Traction Control in combinatie met onderbreking van de ontsteking, Engine Brake EBR en Wheelie Control. De rijder kan de instellingen naar wens programmeren voor elke versnelling om optimaal te profiteren van de enorme rijdynamiek en het prestatiepotentieel van de BMW HP4 RACE. Andere elektronische features zijn de Pit Lane Limiter om de voorgeschreven snelheidslimiet in de pitstraat niet te overschrijden en Launch Control voor perfecte racestarts. 

De cover van de inlaatdemper en de rand van het zitvlak zijn gemaakt van carbonfiber en uitgevoerd in de kleuren van BMW HP Motorsport. Een met de hand geborstelde aluminium tank, afgewerkt met blanke lak, onderstreept de kwalitatief hoogwaardige racelook van deze nieuwe superbike. 

Om de exclusiviteit verder te benadrukken bevat elke HP4 Race een zichtbaar productienummer (… / 750). Nederland krijgt vier exemplaren toegewezen, waar geïnteresseerden zich op in kunnen schrijven. Eén BMW HP4 Race is inmiddels klantverkocht. De prijs bedraagt € 80.000. In dit bedrag is geen BPM opgenomen, aangezien de BMW HP4 Race niet op kenteken kan worden gezet. Het is (naast een uiterst fraaie sculptuur) een pure racemotor voor op het circuit.