Zoeken

Triumph gaat samenwerken met Bajaj

8 augustus 2017
Bajaj begint steeds meer voet aan wal te krijgen in het Europese motorsegment. Na eerst bijna de helft van de aandelen van KTM te hebben ingelijfd is de Indiase gigant nu ook een partnerschap met het Britse Triumph aangegaan.

 

Net als KTM is ook bij Triumph de achterliggende gedachte geweest om te kunnen profiteren van Bajaj’s productiefaciliteiten in India voor de productie van nieuwe nog te ontwikkelen lichte motorfietsen voor het Europese A2 rijbewijs. De nieuwe range lichte Triumph motorfietsen werd door de Britten al in 2011 aangekondigd.

Nu met Bajaj een deal is gemaakt zou het trouwens best wel eens snel kunnen gaan, vier jaar geleden werd een lichte eencilinder Triumph al meermaals in Spanje tijdens testwerkzaamheden gespot. 

Het had destijds alle schijn dat de fiets elk moment op de markt zou worden gezet, met productie ondergebracht in een van Triumph’s eigen fabrieken in Azië, maar dat heeft kennelijk toch meer voeten in aarde gehad.

Misschien nog wel belangrijker dan de productiefaciliteiten van Bajaj is dat Triumph de Aziatische markt nu via het netwerk van Bajaj kan gaan bedienen, waardoor in één klap een gigantisch grote markt kan worden bereikt. En niet alleen voor wat de kleintjes betreft, Bajaj krijgt ook toegang tot de dikke fietsen die momenteel in de groeimarkten nog niet beschikbaar zijn.

Het grote verschil met KTM, waar Bajaj 49% aandeel in heeft, is dat in dit geval er sprake is van een zogenaamd non-equity partnerschap. Bij een non-equity partnerschap is geen geld gemoeid, maar is er wel sprake van volledig partnerschap, zei het met beperkt stemrecht.