Zoeken

Indian herbeleeft Burt Munro landsnelheidsrecord in Bonneville

26 mei 2017
Ter viering van het 50-jarige landsnelheidsrecord van Burt Munro gaat Indian samen met Munro’s neef Lee Munro op zondag 13 augustus een nieuwe snelheidsrun doen.

Het is dit jaar op de kop af 50 jaar geleden dat de Nieuw-Zeelander Burt Munro op de zoutvlaktes van Bonneville geschiedenis schreef door met zijn Indian een nieuw snelheidsrecord te vestigen. Een verhaal dat je ongetwijfeld bekend in de oren klinkt, het werd verfilmd in ‘The World’s Fastest Indian’ met Sir Anthony Hopkins in de hoofdrol.

Voor wie het helemaal niks zegt even vlug het verhaal in een notendop: Ondanks z’n chronische gebrek aan geld zette de Nieuw-Zeelander meerdere snelheidsrecords op de zoutvlaktes van Bonneville. In 1967 zette hij het snelheidsrecord voor motoren tot 1.000cc op 295,453 km/u, in de kwalificatie reed hij zelfs 305,89 km/u, tot op de dag van vandaag de hoogste snelheid ooit gereden met een Indian. 

Dát moet op passende wijze worden gevierd, vond men bij Indian, en dus hebben de Amerikanen een team gevormd met Kiwi coureur Lee Munro, Burt Munro’s neef, om de historische run te herbeleven op zondag 13 augustus. Het team heeft niet de intentie om een nieuw snelheidsrecord te gaan zetten, maar wil puur en alleen een run gaan maken als eerbetoon aan de legendarische Burt Munro door een snelheidsrecord te gaan zetten met een moderne Indian.



Reid Wilson, Indian Motorcycle Marketing Director:
Motorrijden gaat om het verleggen van grenzen en Burt Munro is daar het perfecte voorbeeld van. Gedreven door een ongekende toewijding en legendarische passie voor de jacht op records belichaamt Burt Munro de geest van Indian Motorcycle en we hadden niet trotser kunnen zijn zijn erfgoed te eren met een geüpdatete versie van zijn historische record op de zoutvlaktes van Bonneville in augustus.


Lee Munro zal een moderne Indian Scout gaan rijden, waarvan het motorblok is gemodificeerd en die van een aerodynamische stroomlijn is voorzien. Het team heeft niet als doel het record van Burt te breken, maar om een record te zetten als snelste moderne Indian. Het team engineers dat bij het project is betrokken heeft zich daarvoor vrijwillig opgegeven, al het werk wordt buiten werktijd gedaan. 



Lee Munro:
Mijn oom Burt was een significante inspiratie voor mijn eigen racecarrière en zijn honger naar snelheid is duidelijk deel van mijn DNA. Wat Indian Motorcycle doet is fantastisch en ik had niet trotser kunnen zijn hier onderdeel van uit te maken en mijn eigen Scout op de zoutvlaktes van Bonneville te rijden om mijn oom en de 50e verjaardag van zijn historische record te eren.


Ter voorbereiding op de run in augustus zullen verschillende testen worden gedaan in El Mirage, Californië. Het is voor Indian te hopen dat de zoutvlaktes er tegen die tijd beter bijliggen, de afgelopen jaren is de Bonneville Speed Week vanwege slechte condities van de zoutvlakte afgelast.