Zoeken

Aprilia RSV4 blok ook succesvol in Formule X

21 juni 2017
Als het meer dan drie wielen heeft doen we d’r normaal gesproken niet snel iets mee, maar ditmaal maken we graag een uitzondering. De 65° V4 van de Aprilia RSV4 heeft namelijk in de autoracewereld op de enige juiste manier z’n debuut gemaakt: met een klinkende overwinning.

De zoals het mooi heet ‘Powered by Aprilia’ Griiip G1 eenzitter (nee, da’s geen typefout) begon op 4 juni zijn avontuur in de Italiaanse Formule X serie op het circuit Varano de’ Melegari. Een uitzonderlijk debuut zelfs, want de 21-jarige Israëlische coureur yarin Stern zette ’t ding niet alleen meteen op de pole position met een nieuw baanrecord, maar schreef daarna ook nog eens de race op naam - na direct na de start nog terug te zijn gevallen naar de tiende plaats.

De Griiip G1, die is gemaakt in Italië, is een eenzitter met kokervormig frame die speciaal is ontwikkeld voor gebruik van een motorfiets motorblok. Uniek aan de raceauto is dat het blok in de lengterichting is gemonteerd - met aandrijfas en differentieel, waar over het algemeen vaak het blok in de dwarsrichting wordt gemonteerd en kettingaandrijving  heeft.

De allereerste toepassing van het RSV4 motorblok komt voort uit de keuze van het Israëlische bedrijf Griiip en bevestigt de rol van Aprilia Racing als het meest technologische platform van de Piaggio Group, in staat om deskundigheid en innovatie ook toe te passen op automotivegebied. 

Aprilla Racing is van plan om samen met Griiip deze bijzondere toepassing te blijven ontwikkelen, en met de introductie van motorupgrades de SBK-configuratie te realiseren om de algehele prestaties van de auto te verbeteren. Ook zijn upgrades op het elektronicafront gepland, zowel voor hardware als voor software, om een en ander toe te spitsen op louter autoraces.

Griiip, die onlangs de G1 presenteerde op LiveWorx in Boston, de internationale conferentie op het gebied van technologie en een marktplaats met oplossingen voor een slimme en onderling verbonden wereld, is van plan om nog eens twaalf eenzitters te bouwen die zijn voorzien van de V4 van Noale. Daarnaast blijft het bedrijf deelnemen aan de Itailaanse Formule X-serie, een kampioenschap voor eenzitters en sport-prototypes die een nieuw concept introduceren van automotive motorsport, spannend en tegen lage kosten.