Zoeken

ACK Attack gaat voor nieuw snelheidsrecord

23 mei 2017
ACK Attack, houder van het huidige land-snelheidsrecord met 605,697 km/u, heeft z’n zinnen op een nieuw wereldrecord gezet. Ditmaal echter niet op de zoutvlaktes van Bonnevile, maar de in Bolivia op de Salar de Uyuni zoutvlaktes in het Andes gebergte. De poging staat voor 3-8 augustus dit jaar gepland.

De TOP 1 ACK Attack streamliner wordt aangedreven door twee Suzuki Hayabusa motoren met een gezamenlijke cilinderinhoud van 2.598 cc, die van een turbo zijn voorzien en samen goed zijn voor een piekvermogen van 1.000 pk. Op de zoutvlaktes van Bonneville werd door het team met de streamliner al drie keer eerder een nieuw wereldrecord gezet.

Het team heeft zich nu als doel gesteld als eerste de magische 400 mijl per uur barrière te doorbreken, ofwel 643,736 km/u. Het liefste had men dat opnieuw in Bonneville willen doen, maar door mijnbouw zijn de condities de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan en zijn de zoutvlaktes niet meer geschikt om extreem hoge snelheidspogingen te doen. 

Dus moest het team op zoek naar een andere locatie en ging in maart dit jaar naar Bolivia, naar de zoutvlaktes in Uyuni, onderdeel van ’s werelds grootste zoutwoestijn met een oppervlak van meer dan 10.000 vierkante kilometer. De zoutvlakte zelf ligt op een hoogte van 3.650 meter boven zeespiegel in de Andes.

Het team zal in juli al de voorbereidingen gaan starten, naast de TOP 1 ACK Attack zullen nog drie andere teams daar een poging gaan doen.