Zoeken

MotoGP Jerez: Martin wint bizarre Sprint vol crashes

27 april 2024
In wat de geschiedenis in zal gaan als de meest bizarre Sprint race ooit heeft Jorge Martin zijn elfde Sprint-zege gerealiseerd. Waar maar lieft 10 coureurs crashten over kleine, maar wel hardnekkige natte plekken op de baan, waaronder leider Marc Marquez, hield Martin de GP24 overeind en finishte 3 seconden voor Pedro Acosta, die dankzij de vele crashes zijn eerste Sprint-podium op naam schreef. Vanaf de 23e plaats op de grid maakte Fabio Quartararo het podium compleet.

 

Na een verregende kwalificatie was de baan in Jerez weer grotendeels opgedroogd, op enkele kleine natte plekken na die soms onzichtbaar waren voor het oog, maar een enorme stempel op de vierde Sprint van het seizoen hebben gedrukt, maar liefst 10 coureurs werden er door verrast, waaronder Marc Marquez toen hij met nog vier ronden te gaan aan de leiding lag. 

Het spektakel begon al vroeg in de race. Gestart vanaf de vierde plaats op de grid had Brad Binder bij het doven van de rode lichten de leiding genomen in de race, voor Jorge Martin en Marc Marquez, maar in de eerste ronde door Martin naar de tweede plaats teruggezet waarna Marc Marquez zich meldde in zijn achterwiel.

Op dat moment was de race al over en uit voor Aleix Espargaro, die in de snelle bocht 7 keihard onderuit was gegaan. Ook Jack Miller ging in de eerste ronde over een wet patch in bocht 13 onderuit, maar wist in tegenstelling tot Espargaro zijn race nog wel te vervolgen. 

Aan de kop van het veld wist Martin meteen een klein gaatje te slaan en leek maximaal te profiteren van de strijd achter hem, waar Marc erop was gebrand om Binder zo snel mogelijk voorbij te gaan teneinde Martin geen kans te geven zijn voorsprong onoverbrugbaar groot te maken. 

In de tweede ronde maakte Marquez in bocht 9 zijn move op Binder, die zich echter niet gewonnen gaf en in de laatste bocht probeerde te counteren. Dat pakte echter anders uit. Marc moest wijd en gaf daardoor ruimte aan zijn jongere broertje en teamgenoot Alex Marquez, die hem binnendoor voorbij stak, terwijl ook Binder z'n drive verloor en op het rechte stuk ook nog eens door Bagnaia en Bezzecchi werd gepasseerd. 

Bij het aanremmen van bocht 1 ging Bezzecchi Bagnaia binnendoor voorbij, maar ging daarna wijd en gaf daardoor ruimte aan Bagnaia om meteen te counteren. De Sprint-gifbeker van de 2-voudig wereldkampioen was echter nog niet leeg. In een onbesuisde actie probeerde Binder in één klap beide Ducati's binnendoor voorbij te gaan, waardoor Bagnaia in de verdrukking kwam en van zijn GP24 werd geduwd.

Terwijl Martin stevig de leiding in handen had klom Marc Marquez al in de derde ronde op naar de tweede plaats en wist daarna beetje bij beetje het gat op de Prima Pramac coureur te dichten. In de zevende ronde hielp Martin een handje mee door in bocht 7 in de fout te gaan, waardoor Marc ineens in z'n achterwiel zat, die er geen gras over liet groeien en in bocht 8 onder luid gejuich van het publiek meteen de leiding in de race nam. 

Twee ronden lang voerde Marc Marquez de Sprint aan, voor Jorge Martin die op zijn beurt een kleine voorsprong had op Alex Marquez, Enea Bastianini, de sterk rijdende Pedro Acosta en Marco Bezzecchi, maar in de negende ronde werd het veld volledig door elkaar geschud. Eerst in bocht 5, waar tegelijkertijd Alex Marquez, Bastianini en Binder in losse incidenten crashten, waarna vanuit het niets Marc Marquez in bocht het volgende slachtoffer werd van de onzichtbare natte plekken op de baan. 

Dat gaf de leiding weer in handen van Martin, die nu een riante voorsprong van 3 seconden op Pedro Acosta had, met nu ineens Maverick Vinales op de derde plek op vijf seconden van Martin en ruim 4 seconden voor Fabio Quartararo die vanaf de 23e plaats op de grid nu ineens zicht op een podium had. 

Met nog drie ronden te gaan lachte het geluk de voormalig wereldkampioen toe, toen Maverick Vinales het volgende slachtoffer van de wet patches werd en in bocht 5 onderuit ging, waardoor de strijd om de derde plaats ineens tussen Quartararo, Dani Pedrosa (die sinds dit weekend niet meer Dani maar Daniel wenst te worden genoemd), Johann Zarco en Franco Morbidelli ging. 

Quartararo hield de deur echter goed op slot en gaf Pedrosa geen kans een aanval te kunnen doen, Zarco ging in de laatste ronde onderuit en voor Morbidelli was het gat daarna te groot om nog een aanval te kunnen doen. 

Op 15 seconden van Martin finishte Raul Fernandez op de zesde plaats, drie seconden voor Marc Marquez die na zijn crash een agressieve inhaalrace reed en voor een onbesuisde actie op zijn voormalige teamgenoot Joan Mir door de wedstrijdleiding werd bestraft met een milde straf.

Marquez, op dat moment opgeklommen naar de achtste plaats, moest 1 positie inleveren en Oliveira nét ingehaald betekende dat voor hem dat hij slechts even terugviel naar de 9e plaats, om daarna die 8e plaats weer meteen voor zich op te eisen en in de laatste ronde ook Oliveira's teamgenoot nog voorbij wist te gaan.

Update:
Na afloop van de race bleek dat Fabio Quartararo met een te lage bandenspanning had gereden. De Yamaha fabriekscoureur heeft daardoor een tijdstraf van 8 seconden gekregen en is daardoor teruggevallen naar de vijfde plaats, de derde en laatste plaats in de sprint is nu naar Pedrosa gegaan.

MotoGP Jerez, uitslag Sprint:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 12 ronden
2 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +2.970
3 Dani Pedrosa ESP Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.102
4 Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +8.481
5 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +15.052
6 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +15.882
7 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +18.131
8 Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +18.278
9 Miguell Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +18.418
10 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +18.553
11 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +21.136
12 Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +21.948
13 Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +23.478
14 Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +37.901
15 Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +1'02.288
16 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing Aprilia +1'22.979
DNF
Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +1 ronde
Stefan Bradl GER HRC Test Team Honda +1 ronde
Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +3 ronden
Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +4 ronden
Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4 ronden
Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +4 ronden
Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +4 ronden
Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +10 ronden
Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia 0 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 92
2 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM 63
3 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 59
4 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia 56
5 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 50