Zoeken

MotoGP Jerez: Briljant Bagnaia scoort hat trick, Martin crasht

28 april 2024
Op indrukwekkende wijze heeft Pecco Bagnaia in Jerez zijn derde overwinning op rij gerealiseerd. De 2-voudig wereldkampioen finishte na een intens, maar wel fair gevecht 4 tiende seconde voor Marc Marquez, die was gedreven voor eigen publiek zijn eerste overwinning in 917 dagen te realiseren, maar zijn eerste podium in een droge race sinds 588 dagen als een overwinning vierde. Marco Bezzecchi maakte op 4 seconden het podium compleet, Jorge Martin ging in leidende positie onderuit.

 

De vierde race van het seizoen op het circuit van Jerez werd een uitzinnig Spaans publiek op een waanzinnig spannende en spectaculaire race getrakteerd. Voor het eerst sinds Portimao vorig jaar had Marc Marquez zich op de pole position gekwalificeerd en was erop gebrand om voor eigen publiek na 917 dagen weer op het hoogste podest te staan, maar ook Pecco Bagnaia was super gemotiveerd om zijn kansen om de wereldtitel een positieve draai te geven, terwijl Martin al met de Sprint op zak voor eigen publiek voor de dubbel ging.

Marquez had van zijn start van de Sprint geleerd en nam bij het doven van de rode lichten kopstart in de race, voor Martin, Bezzecchi en Bagnaia, die bij de start ditmaal voor de veilige buitenkant was gegaan en zonder kleerscheuren de eerste bocht nam. Rookie sensatie Pedro Acosta had voor het eerst een zeer slechte start gehad en was teruggevallen naar de 18e plaats.

Nog in de eerste ronde zorgde Bagnaia al voor een regelrechte stunt, door vanuit kansloze positie met een extreem late remactie zowel Bezzecchi als Martin buitenom voorbij te gaan en daarna ook nog eens de apex wist te halen en daarmee geen enkele ruimte liet voor Martin om te counteren. Bagnaia reed daarna naar het achterwiel van Marquez en probeerde in de laatste -Lorenzo- bocht een aanval te doen.

Marquez leek de aanval van Bagnaia te pareren, maar miste de apex en liet daardoor net genoeg ruimte voor de 2-voudig wereldkampioen om binnendoor de leiding te nemen in de race. Bij het aanremmen van bocht 1 wilde Marquez meteen counteren, maar ging daarna wijd en werd daar door Bagnaia en Martin meteen voor afgestraft, die de 8-voudig wereldkampioen terugverwezen naar de derde plaats. 

Aan het eind van de tweede ronde was het Bagnaia die in de Lorenzo bocht een klein foutje maakte en daarmee ruimte liet aan Martin om binnendoor voorbij te gaan en voor het eerst de leiding te nemen in de race.

Acht ronden lang hield Martin de leiding in de race en liet geen enkele ruimte aan Bagnaia die als Pattex aan zijn achterwiel gekleefd zat, maar er maar niet voorbij kwam, terwijl Marquez in de vierde ronde door Bezzecchi werd terugverwezen naar de vierde plaats, die daarna echter niet in staat was het gat van 6 tiende seconde op de twee GP24 machines voor hem te dichten. 

In de elfde ronde ging het voor Martin echter mis, bij het aanremmen van bocht 9 ging de Prima Pramac coureur over het voorwiel onderuit en scoorde daarmee zijn allereerste DNF van het seizoen, waardoor Bagnaia ineens met een comfortabele voorsprong van 8 tiende seconde de leiding weer in handen had. 

Snelste man op de baan op dat moment was echter Marc Marquez, die met hoge 1'37'ers en lage 1'38'ers weer naar het achterwiel van Bezzecchi reed en in de 14e ronde de VR46 coureur weer voorbij wiste te gaan, om daarna de jacht op Bagnaia te openen. Met nog 5 ronden te gaan had Marquez het gat gedicht en sloeg bij het aanremmen van bocht 9 meteen toe, maar liet nét genoeg ruimte voor Bagnaia om terug te slaan, waarbij de twee in bocht 10 rubber en verf uitwisselden. 

Een ronde later probeerde Marquez het opnieuw, maar wederom wist Bagnaia meteen terug te slaan, maar wist ook dat hij, wilde hij niet in de laatste ronde door Marquez alsnog worden verslagen, een klein gaatje zou moeten slaan. De 2-voudig wereldkampioen deed precies dát, door met 23 ronden oude Michelins zijn eigen ronderecord uit 2022 te verbeteren tot een 1'37.449 en daarmee nu 4 tiende seconde voorsprong had.

Met nog twee ronden te gaan was de strijd gestreden. Bagnaia lag een halve seconde voor en hoewel Marquez in de laatste ronde nog probeerde en zijn snelste rondetijd reed was het gat te groot, waardoor Bagnaia voor de tweede keer dit seizoen als winnaar werd afgevlagd en in de strijd om de wereldtitel nu op de tweede plaats ligt, op slechts 17 punten van Martin, terwijl Marquez maar 15 punten achterstand op Bagnaia heeft.  

MotoGP Jerez, uitslag race:

Rijder Team Merk Uitslag
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 25 ronden
2 Marc Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +0.372
3 Marco Bezzecchi ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +3.903
4 Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati +7.205
5 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati +7.253
6 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.801
7 Fabio Di Giannantonio ITA Pertima Enduro VR46 Racing Team Ducati +10.063
8 Miguell Oliveira POR Trackhouse Racing Aprilia +10.979
9 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +11.217
10 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM +20.762
11 Raul Fernandez ESP Trackhouse Racing Aprilia +23.508
12 Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda +23.584
13 Alex Rins ESP Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +28.452
14 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +29.049
15 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +32.015
16 Stefan Bradl GER HRC Test Team Honda +41.433
17 Luca Marini ITA Repsol Honda Team Honda +43.323
DNF
Augusto Fernandez ESP Tech3 GASGAS Factory Racing KTM +6 ronden
Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM +8 ronden
Franco Morbidelli ITA Prima Pramac Racing Ducati +8 ronden
Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing Aprilia +14 ronden
Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati +15 ronden
Johann Zarco FRA LCR Honda Castrol Honda +16 ronden
Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +16 ronden
Dani Pedrosa ESP Red Bull KTM Factory Racing KTM +22 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Jorge Martin ESP Prima Pramac Racing Ducati 92
2 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 75
3 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo Team Ducati 70
4 Pedro Acosta ESP RED BULL GASGAS TECH3 KTM 69
5 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia 63